EKOL PSİKOTEKNİK...

0 (216) 612 24 84 , 0 (551) 198 53 68 ,0 (553) 452 42 56

Psikoteknik Belgenizi Dudullu merkezde, Ekol Psikoteknik'den güvenle alabilirsiniz. Psikoteknik Belgesi Kurs ücreti ve öğrenmek istediğiniz tüm detaylar için bizleri arayarak eğitim danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

Psikoteknik Sıkça Sorulan Sorular

Psikoteknik, Psikoteknik e-Rapor Sistemi ,Psikoteknik Belgesi İçin Gereken Evraklar, Psikoteknik Belgesi Sorgulama, Psikoteknik E-Rapor Sistemi, Psikoteknik Sınavı, Psikoteknik Belgesinin Geçerliliği Kaç Yıldır, Psikoteknik Eğitimi, Psikoteknik Değerlendirme Raporu Nedir, Psikoteknik Raporlarında Zaman Aşımı, 2021 Psikoteknik Fiyatları, 2020 Psikoteknik Fiyatları, Kimlerin Psikoteknik Testinden Geçmesi Gerekir, Psikoteknik Testine Herkes Girebilir Mi, Psikoteknik Belgesinin Geçerliliği Kaç Yıldır, Psikoteknik Belgesinde Psikiyatrik Muayene, Psikoteknik Eğitimi, Psikoteknik Raporu, Psikoteknik Testinin Amacı Nedir, Psikoteknik Belgesi, Psikoteknik Belgesinde Yani Psikoteknik Testinde Sürücülerin Hangi Özellikleri Test Edilir, Psikoteknik Nedir Ne Anlama Gelir, Psikoteknik Testi, Psikoteknik Belgesi Kaç Yılda Bir Yenilenir, Psikoteknik Test Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir, Psikoteknik Belgesinde Kullanılan Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir ,Psikoteknik Belgesinde Değerlendirme Formunun İçeriği Nedir, Psikoteknik Neleri Test Eder


Ekol Psikoteknik ve Src; uzun yıllardır hizmet sektörünün lokomotif kursları arasına adını yazdırmış ve edindiği eğitim tecrübesi ve kazandığı deneyimlerle Sürücü Kursu, Psikoteknik, Src, Ody, Üdy yetki belgesi için gerekli mesleki yeterlilik eğitimlerini uygulamaktadır. Ümraniye, Dudullu, Çekmeköy, Şerifali, Şile, Ağva, Paşaköy , Samandıra, Beykoz , Çavuşbaşı, Ömerli, Yenidoğan, Alemdağ, Taşdelen, Sultanbeyli, Sarıgazi, Sancaktepe, İmes bölgelerine ve Dudullu Metro durağına olan yakınlığı (20 mt) ile tercih nedeniniz olacaktır.

  • Psikoteknik değerlendirme süresi içerisinde bireyin el, kol ve göz koordinasyonu çok önemlidir. Özellikle trafiğe çıkacak olan sürücünün göz sağlığı bu aşamalarda dikkatlice test edilir ve gerekli sağlık koşulları sağlanmadığı takdirde bu rapora olumsuz şekilde yansıtılır.
  • Bir diğer aşama olan zihinsel sağlıkta ise bireyin zihin engeli olup olmadığı, herhangi bir psikolojik bunalım ya da travma geçirip geçirmediğine bakılır.
  • Hatırda tutabilme, dikkat gibi çeşitli unsurlara bakılır. Çünkü trafiğe çıkacak olan bireyin herhangi bir psikolojik rahatsızlığı ya da dikkat edebilme gibi basit bir duruma odaklanamama sorunu varsa hem kendi canını hem diğer sürücülerin canını olası bir tehlikeye sokması olağandır. Bu sebepten bireyin zihinsel durumu da, tıpkı psikomotor özellikleri kadar önemlidir..
  • Bireyin psikoteknik değerlendirme süresi içerisinde tutarlı davranışlar sergilemesi, daha çok normal bir birey profili çizmesi de önemli bir kriterdir. Tüm bu kriterler sağlandığı takdirde bireyin psikoteknik değerlendirme süresi tamamlanır ve raporu hazırlanır.
  • Psikoteknik rapor alacak bireylerin bu rapor için iki adet vesikalık fotoğrafa, nüfus cüzdanı fotokopisine ve ehliyetlerinin fotokopisine ihtiyaç vardır. Bu evraklar sağlandığı takdirde ilgili kurumlarda bir saat süren, bilgisayar tabanlı programlar aracılığıyla testler yapılır. Bir saatin altında kalan testler ise geçersiz sayılmaktadır..
  • Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 36-1/d maddesi gereğince uluslar arası ve yurtiçi yük ve yolcu taşıma yapan sürücüler.
  • Hız aşımı nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler.
  • Alkol kullanım nedeniyle ehliyeti alınan sürücüler.
  • 100 ceza puanını dolduran sürücüler.
  • Ekol Psikoteknik Değerlendirme Merkezi’nde Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu taban fiyat uygulaması ile hizmet verilmektedir.
  • Psikoteknik Değerlendirme testine girmeden önce ön araştırma yapmak yararınıza olacaktır. Kurumun Sağlık Bakanlığı onaylı kurum olup olmadığı, Taban ücret bilgisi, Testin Yasal Süreleri gibi bilgiler Sağlık İl Müdürlüklerinden sorgulanabilir.
  • Psikoteknik değerlendirme merkezimiz, İstanbul Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş bir merkezdir..
  • Psikoteknik değerlendirme raporu ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücülük yapmasına engel hali bulunmayanlar Psikoteknik değerlendirmeden olumlu raporu alırlar. Buna göre belgeleri geçici olarak geri alınmış ise ceza sürelerinin bitiminde belgelerini geri alabilirler.madde 48* madde 51* madde 118*.
  • Sağlık Bakanlığınca, usul ve esasları İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine, üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.Kaynak Kara Yolları Trafik Kanunu madde 48.
  • Aynı yıl içinde ikinci defa 100 puanı dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 4 ay süre ile geri alınarak psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.Kaynak Kara Yolları Trafik Kanunu madde 118.
  • Hız sınırlarını yüzde otuzdan fazla aşmak suretiyle ihlâl suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde aynı kuralı beş defa ihlâl ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süre ile geri alınır. Süresi sonunda psikoteknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanların belgeleri iade edilir.Kaynak Kara Yolları Trafik Kanunu madde 51
  • Alkollü olarak araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler, psikoteknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.Kaynak Kara Yolları Trafik Kanunu madde 48.
  • Psikoteknik raporu alan ticari araç sürücüleri almış oldukları psikoteknik raporu 5 (beş) yıl süre ile geçerlidir. Bu süre dolduktan sonra tekrar bu rapordan almaları gerekmektedir..
  • Kara Yolu Taşıma yönetmeliği kapsamında araç kullanan tüm şoferlerden psikoteknik raporu istenir..
  • Tüm ticari taşıt kullananlar Psikoteknik değerlendirme raporu almak zorundadır..
  • Ruhsal ve bedensel koordinasyonun, kara yollarında gelişecek durumlara yeterli düzeyde kavrama ve tepki verebilme kabiliyetlerinin, stres altında doğru karar alabilme özeliklerinin gelişmiş psikoteknik cihazları ile ölçülüp standartlar içinde olup olmadığı tespit edilir. Fiziksel ve zihinsel durumumuzun kara yollarında sürücülük için yeterli olduğu tespit edilirse olumlu bir psikoteknik değerlendirme raporuna sahip olabiliriz..
  • Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psiko-teknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından her beş yılda bir almaları şarttır..
  • Geçmiş dönemde yetkisiz kuruluşlar tarafından dağıtılan ve resmi bir psikoteknik raporuna dayanmayan Psikoteknik Kartları vatandaşların mağdur olmasına neden olmuş ve zaman zaman şoförler ile belge kontrolü yapan güvenlik yetkililerini karşı karşıya getirmiştir. Yeni dönemde Psikoteknik Değerlendirme Merkezlerinde psikolog tarafından uygulanan testler e-rapor kapısından elektronik olarak oluşturularak yetkili psikolog tarafından e imza ile imzalanarak merkezi sağlık sistemine işlenecektir. Böylece resmi kopyaları online olarak çıkarılabilecektir..
  • Psikoteknik e-Rapor Sisteminin hizmete girmesi ile vatandaş memnuniyetinin ve hizmet kalitesinin artırılması, bürokratik işlemlerin azaltılması, mükerrer rapor yazımlarının ortadan kaldırılması, usulsüz raporların önüne geçilmesi ve ilgili kurumlarla kolay paylaşım imkânı sağlanması hedeflenmektedir. Ülke genelinde verilen tüm ‘Psikoteknik’ raporlarını kapsar. e-Rapor Sistemi, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda belirlenen niteliklere göre Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünce geliştirilmektedir.
  • Psikoteknik Testine katılmış ve adına Psikoteknik Değerlendirme Raporu düzenlenmiş kişiler mevzuat gereği Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik muayenesine girmek zorundadır.Devlet ya da özel hastahanelerde Psikiyatrist tarafından yapılabilir.
  • Psikoteknik Değerlendirme Raporuyla Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik Muayene olarak adlandırılan uzman onayı alınır. Psikoteknik Değerlendirme Raporu olmayan kişiler Psikoteknik Belgesi almak amacı ile Psikiyatrik Muayene giremezler..
  • Devlet hastahanelerde ücretsiz olan Psikiyatrik Muayene için sıra beklemeniz gerekebilir. Süreci kısaltmak için özel hastahanelerden ücreti karşılığında anında yaptırılabilir..
  • Aday psikoteknik değerlendirme merkezine telefonla ya da bireysel olarak gelip başvurduktan sonra uygun bir randevu tarihi ve saati belirlenir. Aday randevu saatinden en az 10 dk önce testin yapılacağı psikoteknik merkezinde hazır bulunur.
  • Adaya ehliyet ve kimlik bilgilerinin yer aldığı, adayın psikoteknik değerlendirme süreci ile ilgili sorumluluğunu bildiren taahhütname doldurtulur ve imzalattırılır. Bu esnada aday süreç ile ilgili sözlü olarak da bilgilendirilir.
  • Aday randevu saati geldiğinde test odasında psikoteknik değerlendirme cihazındaki yerini alır, psikolog adaya testlerle igili bilgilendirme yaptıktan sonra psikolog tarafından testi başlatılır.
  • Testin minimum süresi 60 dk olmak zorundadır. Bu süre adayın tepkilerine, algısına, cevap verme hızına göre uzayabilmektedir.
  • Psikoteknik değerlendirme testleri esnasında her test için bilgisayar tarafından ve psikolog tarafından bilgilendirme yapıldıktan sonra, deneme testi yaptırılır. Aday deneme testi esnasında testin mantığını ve kendinden isteneni anladığında asıl teste geçilir.
  • Psikoteknik değerlendirme testleri sona erdiğinde adayın sonucu bilgisayardaki test normlarına göre bilgisayar tarafından değerlendirildikten sonra çıkan Yetersiz/ Yeterli sonuç sağlık bakanlığına bağlı E RAPOR sistemine girilir. Aday daha sonra psikiyatriste gönderilir. Psikiyatrist muayenesinden sonra psikiyatrist onayıyla beraber adayın e imzalı raporu POLSİS te ve adayın E DEVLET hesabında görünmeye başlar.
  • https://erapor.saglik.gov.tr/DogrulamaServisi/
  • Bu linkten E-Rapor sisteminde oluşturulmuş Psikoteknik Raporlarını Doğrulayabilirsiniz. Eğer Raporunuzu Doğrulamak için geren Rapor Referans no suna sahip değilseniz raporu aldığınız Psikoteknik Merkezlerinden referans No sunu isteyebilirsiniz.
  • Psikoteknik değerlendirme öncesi görevli psikolog tarafından test hakkında bilgilendirme yapılmakta testin bilinmezliğinden doğan sorunlar en aza indirilmektedir. Ayrıca psikoteknik eğitimleri bölümünde bazı testlerin video kayıtları bulunmakta test öncesi daha detaylı bilgi edinilebilmektedir.

Zihinsel Yetenek ve Beceriler

  • Dikkat
    Dikkat, performans hızı, performans kalitesi ve performanstaki tutarlılık değişkenleriyle değerlendirilmeli ve dikkat düzeyi, bu üç değişkenin bileşkesi dikkate alınarak sayısal olarak ifade edilmelidir.
  • Anlama ve Değerlendirme Yeteneği (Muhakeme)
    Anlama ve değerlendirme yeteneği, analitik düşünce becerisinin kullanıldığı, olgulara ilişkin ipuçlarından anlamlı sonuçlar çıkarma ve olgular arasındaki bağıntıları sağlayan prensipleri anlayabilme süreci üzerine kurulu bir test ile ölçülmelidir.
  • Hız ve Mesafe Algılama
    Hareket halindeki objelerin hareket hızlarının ve hedefe olan uzaklıklarının tahmin edilebilmesi üzerine kurulu bir test ile ölçülmelidir.
  • Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme
    Geniş görüş alanı içinde uyaran fark etme becerisi, 140 derecelik görüş alanı içinde, kişinin uyaranları en uzak hangi noktada fark ettiği ve fark ettiği anda doğru tepkiler verip vermediği üzerine kurulu bir test ile ölçülmelidir.
  • Şekil Algılamada Görsel Süreklilik
    Şekil algılamada görsel süreklilik, şekil algılamasında seçici davranmayı sağlayan kriterleri sürekli takip etme becerisini ve bu kapsamda verilen tepkilerin hızını dikkate alan bir test ile ölçülmelidir.

  • Psikomotor Yetenek ve Beceriler

  • Tepki Hızı
    Uyaranın fark edilmesi ile tepkinin ortaya konulması arasında geçen zaman tepki hızı olarak değerlendirilmelidir.
  • Koordinasyon Düzeyi
    Koordinasyon, bir görev yerine getirilirken doğru tepkilerin verilebilmesi için, aynı anda farklı uzuvların hareketlerinin uyumlandırılma düzeyi ile ölçülmelidir.
  • Ehliyet sahibi kişilerin ehliyetlerine farklı nedenlerle el konulabilmektedir. Ehliyet tekrar alınmak istendiğinde bu raporun verilmesi zorunludur.
  • Ticari taksi ya da dolmuş kullanan kişilerden farklı amaçlar için bu belge istenebilmektedir.
  • Psikoteknik Özel Cihazlar Kullanarak Kişinin Zihinsel ve Psikomotor Yetenek Düzeylerinin Ölçülmesini Kapsar.
  • Psikoteknik değerlendirme, sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülmesidir.
  • Psikoteknik öncelikle ülkelere özgü sağlıklı ortalama değerlerin belirlenmesini amaçlar. Kuşkuya yer bırakmayacak geniş ölçekte, denekler üzerinde yapılan testlerden sonra ortalama değerler uzmanlar tarafından belirlenir. Ortalama değerlerin altında kalan kişiler testi geçememiş olur.
  • Meslek olarak şoförlük yapanlar yani trafikte yük ve insan taşımacılığı yapanlar psikoteknik değerlendirme testine 5 yılda bir girmek zorundadırlar.
  • Ayrıca ehliyetine hız, alkol, drift, kırmızı ışık ihlali, ceza puanı doldurulması sebepleriyle süreli şekilde el konulan şoförlerin ve stajyer sürücülükleri iptal edilen şoförlerin de psikoteknik testine girmeleri gerekmektedir.
  • Ekol Src - Psikoteknik Dğerlendirme Merkezi’mizde şoförlerimizin psikoteknik sürecini anlaşılır ve yasal sürece uygun şekilde geçirebilmeleri için hizmet vermekteyiz.
  • Uzman kadrosu ile hizmet verir
  • Kaliteli hizmet anlayışını benimser
  • En uygun fiyat garantisi sunar
  • Opsiyonel olarak pazar günleri hizmet verir
  • Tüm belge süreçlerini yakından takip eder
  • E Rapor E devlete İşlenebilir Psikoteknik Belgesi 200 TL
  • Özel ve resmi kuruluşlarda sürücüler için uygulanmakta olan psikoteknik değerlendirme asgari ücreti, değerlendirmenin uygulandığı ilin il sağlık müdürlüğü tarafından, o ildeki uygulayıcıların ve ilgili meslek kuruluşunun görüşü alınarak, il umumi hıfzıssıhha kurulu kararı ile belirlenebilir.
  • Ekol Pskoteknik Bakanlık Onaylı Psikoteknik Değerlendirme Merkezidir
  • (Madde 50–51) Şehirlerarası karayollarında 90 km/s hızı geçmemek üzere motorlu araçların cins ve kullanma amaçlarına göre sürülebileceği en çok ve en az hız sınırları yönetmelikte belirlenir.
  • Sürücülerin bu hız sınırlarını aşmamaları gerekmektedir. Aksi halde sürücü belgeleri geçici olarak alınmaktadır.
  • Ehliyeti alınan sürücüler ehliyetlerini tekrar almak istediklerinde Emniyet Genel Müdürlüğü şartlarından biri de psikoteknik değerlendirmeden geçme zorunluluğudur. (Bir yılda 5 defa hız limitini %30'dan fazla aşanlar)
  • Psikoteknik değerlendirme uygulamasını ( psikoteknik testini) takiben test sonuçlarını içeren standart formatta ki bilgisayar çıktısı psikoteknik değerlendirme formu olarak adlandırılır.
  • Test Bilgisayarından çıkarılan psikoteknik değerlendirme formunda aşağıdaki bilgiler yer almalıdır
  • Testlerde yer alan her soruya ya da her uyarana verilen cevap ve tepkiler tek tek ve test bütününde değerlendirilmelidir.
  • Ölçümü yapılan yeteneğe ilişkin performansın kalitesi, tutarlılığı ve hızı ayrı ayrı belirtilmelidir.
  • Her yeteneğe ilişkin rapor ayrı olmalıdır.
  • Yorum yapma gereğini en aza indirmek üzere, testte elde edilen puanın norm grubu ile otomatik olarak karşılaştırmasını yapmalıdır. Norm grubu ise, Türkiye genelinden elde edilmiş tek bir norm grubu olmalı ve ifadesi Persentil ve T değeri üzerinden olmalıdır.
  • Raporlarda elde edilen verilerin grafik ifadesi de raporlarda yer almalıdır.
  • Ehliyetin yasal nedenlerle geri alınması halinde, tespit edilen kural ihlallerinin sürücülük için gerekli yetenek ve becerilerin eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin bir sonuca varılması amacıyla
  • Sürücü olması uygun olmayan kişilerin belirlenmesi amacıyla
  • Mesleği sürücülük olan kişilerin çalışmaya devam ettikleri sürücülük açısından uygun olup olmadıklarının belirlenmesi amacıyla
  • Yüksek sürücülük performansı gerektiren alanlar için sürücü seçimi amacıyla (ağır vasıta sürücülüğü, uzun yol sürücülüğü, yolcu taşımacılığı gibi)
  • Yapılan düzenleme ile şoförlere eskiden olduğu gibi psikoteknik kartı veya psikoteknik raporu verilmemektedir. Kağıt üzerine rapor veya kart artık yasak. Sistem e imza ile beraber yasallaşmış durumda.
  • oför teste girdikten sonra ve psikiyatrist muayenesinden de geçtikten sonra şoförün e imzalı psikoteknik raporu şoförün kendi e devlet hesabında ve polisin POLSİS jandarma trafik siteminde gözükmektedir.
  • Şoförler herhangi bir iş başvurusu esnasında psikoteknik talep eden kurumlara e devlet hesaplarına girerek e imzalı psikoteknik raporlarının çıktısını verebilirler.

Psikoteknik Adına Merak Ettikleriniz

Psikoteknik, Psikoteknik Raporu, Psikoteknik Testinin Amacı Nedir, Psikoteknik Belgesi, Psikoteknik Belgesinde Yani Psikoteknik Testinde Sürücülerin Hangi Özellikleri Test Edilir, Psikoteknik Belgesinin Geçerliliği Kaç Yıldır, Psikoteknik Eğitimi, Psikoteknik Değerlendirme Raporu Nedir, Psikoteknik Raporlarında Zaman Aşımı, Psikoteknik Nedir Ne Anlama Gelir, Psikoteknik Testi, Psikoteknik Belgesi Kaç Yılda Bir Yenilenir, Psikoteknik Test Sistemlerinin Özellikleri Nelerdir, Psikoteknik Belgesinde Kullanılan Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilir ,Psikoteknik Belgesinde Değerlendirme Formunun İçeriği Nedir, Psikoteknik Neleri Test Eder, Psikoteknik e-Rapor Sistemi ,Psikoteknik Belgesi İçin Gereken Evraklar, Psikoteknik Belgesi Sorgulama, Psikoteknik E-Rapor Sistemi, Psikoteknik Sınavı, 2021 Psikoteknik Fiyatları, 2020 Psikoteknik Fiyatları, Kimlerin Psikoteknik Testinden Geçmesi Gerekir, Psikoteknik Testine Herkes Girebilir Mi, Psikoteknik Belgesinin Geçerliliği Kaç Yıldır, Psikoteknik Belgesinde Psikiyatrik Muayene, Psikoteknik Eğitimi